2013-09-17 17:01:32• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári dobogó a munkanélküliek számának növekedése terén

Az elmúlt öt évben csak két megyében nőtt nagyobb arányban a munkanélküliek száma, mint Szatmár megyében, a támogatásokra fordított összegek tekintetében viszont „csak" a középmezőnyben állunk. Segélyt 27%-uk kap.

Sokak számára talán hihetetlennek tűnik, ám immár öt éve, hogy ránk tört az emberiség legutóbbi világmértékű gazdasági válsága. Az azóta eltelt időben sokan nyilatkoztak sok mindent ezzel kapcsolatban. Van aki szerint túl vagyunk a nehezén, mások legalább látni vélik a fényt az alagút végén, megint mások szerint egyáltalán nem hagytuk hátunk mögött a nehezét. Nem könnyű eldönteni, hogy kinek higgyünk. Ami viszont biztos: Romániában az utóbbi fél évben közel fél százalékkal nőtt a munkanélküliek aránya, elérve a 7,5%-ot. A természetes számok nyelvén ez azt jelenti, hogy amíg az év elején 694.662 volt a regisztrált munkanélküliek száma, addig ez júliusra 739.200-ra emelkedett.

A mértékadó econtext.ro gazdasági portál ennél is tovább ment és megvizsgálta, a gazdasági válság kitörése óta eltelt öt év alatt miként változott a munkanélküliek száma Romániában, megyénként lebontva. Ebből kiderül, hogy van három olyan megye, ahol 2008 óta csökkent a munkanélküliek száma - a másik 39-ben viszont nőtt. Mi több, két megyében a dupláját is meghaladta. Őket pedig Szatmár követi!

A gazdasági válság kitörése óta Szatmár megyében 82%-kal nőtt a munkanélküliek száma, 3.838-ról 7.002-re emelkedve, írja ez econtext. Ennél nagyobb növekedést már csak Beszterce-Naszód és Dolj megyékben regisztráltak, itt azonban ijesztő módon megduplázódott a munkával nem rendelkezők száma. A közép-erdélyi megyében 123%-os növekedést produkálva 3.118-ról 6.965 emelkedett számuk, míg a havasalföldi megyében 13.3345-ről 27.151-re nőtt - ez 103%-os növekedést jelent. A negyedik helyen amúgy nyugati szomszédunk, azaz Bihar megye található 71%-os emelkedéssel (6108-ról 10.445-re).

A lista „boldogabbik végén" három olyan megye található, ahol a nemzetközi tendenciákkal ellentétben az elmúlt öt évben csökkent a munkanélküliek száma: Iasi megyében 4, Kovásznában 9, Krasszó-Szörény megyében pedig 15 százalékkal. Bukarest a középmezőnyben található a maga 21%-os növekedésével.

A portál egy korábbi tanulmányában azt is megvizsgálta, mennyibe került az államnak 2008-ba és 2012-ben a munkával nem rendelkező személy szociális támogatása. Ebből kiderült, hogy amíg 2008-ban Románia 1,38 milliárd lejt fordított a munkanélküli segélyek kifizetésére, addig ez a szám 2012 végén 17,36 milliárdra ugrott. Szatmár megyében öt évvel ezelőtt 14,1 millió lejnyi munkanélküliségi segélyt fizettek ki, tavaly pedig 17,7 milliót. Ez 26%-os növekedést jelent, amivel országos szinten 24. helyen állunk. Érdekes módon Beszterce-Naszód megyében alig 33%-kal nőtt a kifizetett segélyek összege, amivel „csak" a 19. helyet foglalja el országos viszonylatban.

Tudni kell azonban, hogy nem minden munkanélküli kap segélyt, országos átlagban ötből alig ketten jogosultak még támogatáshoz. Ezt igazolja Szatmár megye esete is, ahol a tavalyi év végén a regisztrált munkanélküliek 27%-a kapott munkanélküli segélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: